Eindhoven - Eckartdal

De Raad van Bestuur van Meare & De Plaatse, heeft op 12 mei 2007, uit waardering voor de jarenlange inzet van de Broeders van Liefde, een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd op de locatie Eckartdal. Na enkele toespraken en een sfeervol concert, werd een herdenkingsplaquette van de hand van beeldend kunstenaar M. Hendriks onthuld.

Uit de toespraak van br. Ton van Heugten:
"Toen in 1937 kasteel Eckart door Jonkheer Smits-van Oyen verkocht werd aan de Broeders van de H.- Norbertus, ook wel genoemd de Broeders van Elshout, begon op Ekartdal het tijdperk van zorg voor de medemens door broedercongregaties.
In de begintijd werd nazorg verleend aan patiŽnten van Voorburg-Vught onder de naam St. Jozefdal.
Toen het aantal Broeders van Elshout sterk teruggelopen was sloot deze Congregatie zich aan bij de Congregatie van de Broeders van Liefde.
Vanaf 1948 tot 1980 hebben de Broeders van Liefde St.-Jozefdal uitgebouwd tot een groot instituut. Inmiddels waren mensen met een verstandelijke beperking de bewoners van dit instituut. Ze kregen er een goede verzorging.
Dit duurde tot begin jaren í80 . De broeders traden terug, er werd een nieuwe stichting opgericht met de naam: Eckartdal.
Nog tot 2001 woonden er broeders op het terrein, in het Broederhuis Dommeldal.
Voor de uitnodiging om in het kader van het 200-jarig bestaan een bijeenkomst te organiseren voor de broeders, zijn wij de Raad van Bestuur van Meare & de Plaatse Zorggroep dankbaar".
 

                                                           Foto: herdenkingsplaquette


| Copyright © 2006, Broeders van Liefde, Alle rechten voorbehouden  | sitemap |